MÁRKA TÖRTÉNETE

Az 1948-as államosítással az addig működő hűtőipari vállalkozásokat összevonták, a Magyar Élelmiszerszállító és Áruforgalmi Rt., az Óbudai Kristályjéggyár Rt., a Városi Hűtőház Kft. és a Hűtőház Hasznosító Kft. vállalatokból hozták létre a Budapesti Hűtőipari Vállalatot. Csepelen a Mirelit

Mélyhűtőipari Vállalat folytatta a gyorsfagyasztott termékek előállítását, kezdetben exportpiacra is termelve. Később export tevékenységük inkább a szocialista piacra tevődött át. Budapesten ekkor már több mint 40 helyen volt kapható gyorsfagyasztott áru., főképp a Csemege és Közért üzlethálózatában, akik az 1950-es években saját, csak fagyasztott árut forgalmazó MIRELITE üzletet és bisztrót is nyitottak. Az egységes MlRELlTE embléma bevezetése 1959-re tehető.

 

Az igények növekedésével a Hűtőipari Vállalat nagyfokú fejlesztésekbe kezdett. Ly hűtőházakat, gyártósorokat alakítottak ki, főként vidéken. 1963-ban a hét gyáregységből álló konglomerátumot összevonták. Ekkor alapították meg a Hűtőipari Országos Vállalatot, melynek központja a Gerbeaud.­házban volt. A Vállalat a meglévőkön kívül további 12-13000 tonnás kapacitású hűtőházat létesített az 1960-1970-es években, utolsóként a zalaegerszegi gyárat adták át. 1971-ben már 75 ezer tonnára növelték hűtőterüket, 1970-ben önálló exportjogot is kaptak, tekintettel termékeik kiváló minőségére. A gyárak túlteljesítették, s a Hűtőipari Vállalat minden évben elnyerte a kiválló vállalat elismerő címet. A vásárlók körében a gyorsfagyasztott eszkimós termékek népszerűek voltak. A termékkínálat és a választék növekedett. A gyorsfagyasztott levelestésztától a többszörös termékdíjas bélszínrolóig sok termék közül válogathattak a fogyasztok. A központi labor a termékfejlesztési osztály, valamint a technológiai mérnökök mindent megtettek a minőségi előrelépés érdekében, bár lehetőségeik a szocialista rendszer keretein belül korlátozódtak. Nemzetközi kapcsolatai kiválóak voltak, a svédországi FINDUS, majd Foodimpex céggel az 1950-es évektől kezdve együttműködtek, ami az exporttermelés növelését és további technológiai fejlesztéseket jelentett.

A következő névváltoztatásra 1979-ben került sor, amikor a vállalatot Magyar Hűtőipari Vállalatra keresztelték. 1988-ban megszűnt a korábbi struktúra, a vidéki hűtőipari gyárak önállósodtak. A budapesti vállalat neve ekkor Mirelite hűtőipari Vállalat lett. A privatizáció óta a vállalatok és gyárak többször tulajdont váltottak, a MIRELITE márkanév és termékek azonban ma is tovább élnek az albertirsai MIRELITE MIRSA Zrt.-nek köszönhetően.

70 éves a MIRELITE

IDŐVONAL

Mirelite története
 • 2010

  A MIRELITE MIRSA Zrt. megvásárolja a MIRELITE márkát és védjegyet, ezzel továbbviszi a hagyományt.
 • 2015

  Jubileum év - 70 éves a MIRELITE márkacsalád.
 • 1943

  A pozsony melletti Diószegen létrehozzák az első gyorsfagyasztó üzemet, ahol még a FRIGELITE néven forgalmaznak fagyasztott termékeket.
 • 1945

  Megszületi a MIRELITE márka (Mezőgazdasági Ipar Rt. Elite termékeként)
 • 1947

  Csepelen látrehozzák az első MIRELITE gyárat.
 • 1950-1960

  Felépülnek a magyarországi új hűtőházak, a régieket pedig korszerűsítik.
 • 1976

  A céget ekkortól Magyar Hűtőipari Vállalatnak nevezik. Egyúttal megújúl a védjegye, az eszkimó figura is. 
 • 1979

  Átadják az utolsó nagy üzemet, a Zalaegerszegi Hűtőházat. 
 • 1981

  Az 1981-ben alapított alberirsai hűtőház, a mai MIRELITE jogelődje (MIRELITE MIRS ZRT.)
 • 1988

  Megszűnik a Magyar Hűtőipari Vállalat, a gyáregységek önálló vállalatként külön-külön működnek tovább.
Vége

RETRO KÉPEK

VIDEÓINK